THE WINNER TAKES IT ALL, OF ZOIETS

19 september 2025 - Bazolles, Frankrijk

Anne Marie, het gaat toch niet om het winnen’, zegt een vriendin na een potje tennis. Ik draai me naar haar om, terwijl ik mijn racket in de hoes stop.                                                          ‘Waar spelen we dan om’, vraag ik verbaasd.

Naarmate je ouder wordt, overzie je van steeds grotere hoogte je eigen leven. Inmiddels is het me wel duidelijk dat mijn vader zijn kinderen tot commando’s klaar stoomde. Niet dat dat erg succesvol is geweest, maar toch, er blijft altijd wat hangen.

Inderdaad mijn aard, karakter staat altijd op winnen. Of het nu een tenniswedstrijd is, koken in een half uur (wel lekker hè) of de was ophangen in de tijd dat het water voor de thee kookt, ik maak wedstrijdjes.

Mijn camper Liesje (1991), die de founder is van deze blogs, is in mei afgekeurd geweest geworden. Je krijgt dan een keurige lijst waarop de afgekeurde punten staan genoteerd, met twee maanden respijt voor de nodige reparaties.

De daaropvolgende maanden vormt zich ongevraagd een hulp-team om Liesje dat Max Verstappen nog doet verbleken.

Een vriend en ook mijn zoon lijkt het een koud kunstje om de afgekeurde verlichting weer op orde te krijgen. Aan de slag dus. Ik had het geluk dat hij in juni hier was en nog een aantal vriendjes met dezelfde gouden handjes meenam (Adrian, Bas en Jelle) Met de overige afgekeurde punten leurde ik langs Franse garagisten die meewarig het hoofd schudden, totdat ik stuitte op de laatste die mijn redder in nood leek. Leek, want de te vernieuwen koplampen kon hij niet bestellen. De andere punten repareerde hij netjes. Een voorbijganger reed vervolgens de spiegel tot gruzelementen en ook, bleek later, veroorzaakte de klap een barst in de voorruit. Ik kreeg alle signalen dat ik afscheid moest nemen van haar. Maar opgeven doe je later.

Bij een tweede test kwamen weer nieuwe afknappers op de lijst. De moed zakte in mijn schoenen want ik dacht dat alleen de voorruit, waarvoor ik niet verzekerd was, het probleem zou zijn. Toch weer die koplampen. De toch wel sympathieke test-meneer wees mij op een site waar ik zelf koplampen kon bestellen. Ook waren de afgekeurde punten naar zijn mening gemakkelijk te verhelpen.

‘Alleen de dieseluitstoot, mevrouw, die is te hoog.’

Met Camper Liesje naar Nederland, waar ik dolblij mijn gezonde tweede kleinzoon kort na zijn geboorte in mijn armen sluit. Daarna naar de loods van neef Ron die vakkundig Mercedes- pagodes helemaal uit elkaar haalt en ze daarna weer fris in elkaar steekt. De bestelde koplampen blijken te passen echter de lijst met punten, in het Frans opgesteld zijn acadabraba. Inmiddels krijg ik de tip van Tom (landrovers) om een Wynn’s goedje in de dieseltank te gieten waardoor de uitstoot vermindert.

Ik zit er inmiddels lekker in. Terug naar mijn Franse garagist die wel raad weet met de Franse punten en een nieuwe autoruit plaatst.

Op naar de finale test, de laatste kilometers rijd ik in de tweede versnelling om het goedje nog eens optimaal te laten werken en drijf ik weggebruikers achter mij tot wanhoop.

Ik ben voor het eerst weer eens zenuwachtig. Terwijl ik in de wachtruimte zit wordt Liesje in de teststraat hardhandig aangepakt, Ik hoor de motor brullen, ze piept, knarst en schud heen en weer op de pijnbanken. In stilte neem ik afscheid van haar.

‘C’est bon’, zegt de sympathieke man, als hij achter zijn formica bureau plaatsneemt. Ik kan hem wel omhelzen maar hij deinst professioneel achteruit.

Ik ben nog nooit zo blij geweest. Ze mag weer twee jaar de weg op.

Commando ben ik nooit geworden een doorzetter wel en soms toch een beetje, de winnaar.

Mannen, allemaal bedankt!

Naschrift: Deze euforie duurde slechts een dag. Camper Liesje is gisteren op de vluchtstrook even onder Clermont Ferrant op de vluchtstrook beland met een uiteengespatte zuiger. Einde verhaal, Ze is naar de sloop.

IMG_20250826_084332 IMG_20250824_173230IMG_20250824_172931

1. José:
    19 september 2025
    Ooooh Annemarie, wat jammer! Maar respect voor je doorzettingsvermogen! En gefeliciteerd met je kleinzoon❤️
  2. Madeleine Gunning:
    19 september 2025
    Awwww wat ontzettend jammer!
  3. Paul:
    19 september 2025
    Hoi Annemarie,weer een steun en toeverlaat die verdwijnt.
    Maar jou kennende laat je dit niet zitten.
    Er staat vast en zeker weer een rijdend huisje op jou te wachten.
    Sterkte en de aanhouder wint.
    Groetjes uit Muiden.
  4. Hugo de Jong:
    Hey Anne Marie, van harte proficiat met je tweede kleinzoon🎉
    Op naar een nieuw Liesje?
    Grtz Hugo
  5. Marijke van der vijver:
    19 september 2025
    Aan alles komt een eind en het ligt zeker niet aan jouw inzet ! Maar wel sneu ! Ben je in voor een nieuwe ? Of mooi zo ? Hoe gaat het met de hond die hoor ik niet …. Bruno
  6. Yvonne:
    19 september 2025
    En… wat nu? Dan maar in Frankrijk blijven?
    Bruno ook erbij?
  7. Shirley:
    20 september 2025
    Lieve Anne, wat ben je toch een doorzetter, geweldig! Zomaar Liesje opgeven was ook geen optie, ze heeft je trouwe dienst bewezen . Nu een andere Liesje ?
  8. Wilco:
    20 september 2025
    Gecondoleerd met dit enorm blikken verlies. Liesje is naar de eeuwige pechvelden en zal zeker weer herrijzen als een blinkende Ferrari.
  9. Anne Marie Doppegieter:
    20 september 2025
    Daar heb je nou een schoonzoon voor.
  10. Ron Doppegieter:
    20 september 2025
    Oooh Annemarie, gecondoleerd met Liesje.
    Samen hebben jullie zo veel meegemaakt.
    Jammer je hebt er alles aangedaan om haar op de weg te houden, zelfs de bestuurders deur ging weer makkelijk open. Xxx Ron
  11. Jan de Graaf:
    20 september 2025
    Wat speltheorie betreft zijn er vier soorten mensen.
    Vuurtypes genieten van het vuur van het spel. Dat zijn de Rammen, Leeuwen en Boogschutters. Die nemen zelfs genoegen met een vetleren medaille Praktische aarde types zoals Stier, Maagd en Steenbok gaat het om de competitie de wil om te winnen – ze gaan er liefst met de pot vandoor. Dan zijn er de luchttypes, Tweelingen bijvoorbeeld, die debatteren over de spelregels en de tactiek en de emotionele watertypes die smullen van de teamgeest, de saamhorigheid en de ophef. Lieve Anne Marie, herken je iets?
    Mijn condoleances vwb Liesje
  12. Anne Marie Doppegieter:
    20 september 2025
    Ha ha, natuurlijk herken ik als stier je interessante inbreng.
  13. Marjan:
    20 september 2025
    Ach, wat kan ik nog meer bijdragen aan de meevoelende reacties hierboven? Uiteindelijk zit de Gypsy in jezelf en was Liesje een belangrijk maar vervangbaar vervoersmiddel. Dus, op naar nieuwe middelen om je hart te volgen. En, mooi je 2e kleinzoon. Nu van je dochter Julie. Gefeliciteerd van ons allen uit Gouda!
  14. Helen:
    21 september 2025
    Wat jammer van Liesje. Fantastish dat je een gezonde kleinzoon hebt. Weer bijzonder!!
  15. Tineke:
    21 september 2025
    Ach toch, RIP Liesje! Afscheid nemen van een trouwe metgezel is verdrietig maar opent ook weer deuren naar nieuwe belevenissen. De dierbare herinneringen blijven. Je tweede kleinzoon is al nr. 1 met stip! Geniet van hem. XXX
  16. Rose:
    22 september 2025
    Hey zussie eerlijk gezegd ben ik wel een beetje blij dat Liesje van de weg af is… ze heeft jou overal gebracht en mag nu met recht met pensioen. En voor jou komt er vast een nieuwe mogelijk weer verrassende oplossing, heb geduld❣️
  17. Ludy:
    23 september 2025
    Ach wat een mooi én ‘treurig’ verhaal voor jou & Liesje! 😘
  18. Jan-Dirk Mijwaard:
    24 september 2025
    Zij rust in vrede, na twee maanden op de IC
  19. Tante Ann:
    10 oktober 2025
    Heel sneu voor je, traantje gelaten.
    Maar het gaat komen lieve schat.
    Fantastisch weer een kleinzoon erbij.
    Liefs tante Ann dikke knuffel.
  20. Gerard:
    19 november 2025
    Ik had van het drama al gehoord, maar niet het verhaal erachter. Je hebt er alles aan gedaan...
    En een kleinzoon! wat fantastisch, voor jou en de hele familie!