NARE NATTIGHEID

30 november 2025 - Crux-la-Ville, Frankrijk

20251118_164143 20251107_082907

Op het trapje naar het kleine postkantoor in Crux la Ville komt een man mij tegemoet. Hij heeft een donkere leren broek en dito jas aan en grijze wilde haren. Ik heb geen Harley Davidson zien staan denk ik nog. Gelijktijdig walmt er een vage mestlucht mijn neus in die in hevigheid toeneemt wanneer ik eenmaal in het postkantoor ben. Die man moet zich in jaren niet gewassen hebben. De vriendelijke postbeambte opent juist de ramen.

‘Dit is de tweede keer dat hij langskomt’, zegt ze discreet.

Mijn neus is mijn kompas. Er borrelt een boosheid in me op, die zijn basis kent in de aangetekende brief die ik ga sturen naar het internet bedrijf SOSH: al 2 maanden geen internet, hoegenaamd geen support en wel factureren. Dan gaat er in mij iets los. Natuurlijk ik weet dat wanneer ik de bedragen wel zou betalen ik minder boosheid en energie verkwist. Is het de herfst? De vallende bladeren die, behalve een week gouden schoonheid, nu zorgen voor bruine glibberige derrie? De bomen die nu in hun kaalheid hun ware gedaante laten zien; en geldt dat ook voor ons mensen . Of ga ik nu te ver?

20251126_094554

Mijn minuscule operatie op het voorhoofd zaaide twijfel of onzekerheid bij de patholoog en zo ging ik nog eens onder het mes. Dit geschiedde onder een financiële mildheid van de specialist, waardoor alle toeters en bellen van de vorige operatie niet meer ingezet werden. (zo werkt dat dus in een land dat failliet gaat/is). Inmiddels probeer ik een vinger aan de pols te krijgen op de Franse gezondheidszorg. Daar moet je voor gestudeerd hebben, is mij al duidelijk. Een aanvullende verzekering wordt aan alle kanten, en vooral door de verzekeraars zelf, onomwonden aangeraden.

Ik had mijn onderzoeksresultaten graag met jullie gedeeld. Fysieke bezoeken aan de verzekeraars sterken mij in het gevoel dat zij het eigenlijk ook niet weten. Alle aanvullende verzekeringen gaan uit van oor, oog en tand-hulp, zaken die ik niet nodig heb. Mijn sjieke kliniek voor tandheelkunde in Utrecht is goedkoper dan een tandarts in een Frans gehucht. Generaliserend begrijp ik dat de “carte vitale” het groene wonderkaartje dat gratis gezondheidszorg voor iedereen garandeert, een operatie voor 70% vergoed. Voor de overige 30% (maar dan ook weer niet volledig- lees de kleine lettertjes) worden vergoed door de aanvullende verzekering. Wanneer ik vraag hoe het zit met een gezin en een minimum inkomen, blijft het stil. De schouders worden omhooggetrokken; het nationale gebaar dat het Franse volk verenigt.

Op dit moment heb ik ronkend internet van Orange. Ja ronkend, want het is of mijn telefoon of mijn laptop waarop ik het internet via fiber kan ontvangen. Vele hulplijn telefoontjes met idiote smoezen waarom mijn internent zou haperen, leverden weerom niets op. Totdat ik met alle apparatuur in mijn auto stapte, naar Nevers reed en de hele boel in de Orange boutique (zo heet hier een winkel) op de tafel dumpte. Zonder enig weerwoord ruilde de dame, altijd met van die lange plaknagels, mijn Box 5 in voor een Box 6. En zelfs nummer 6 kan de draad maar niet oppakken.

De kans is heel groot dat ik mijn ziel ga verkopen aan Starlink, en dat dat Elon Musk is, kan me nu even helemaal niks schelen.

Nog eentje dan. Of...toch maar niet? Die rat die een elektra kabel heeft door geknaagd? Mijn stoppenkast die uitslaat? Nu ik groep voor groep weer activeer weet ik welke groep het is en omdat ik mijn huis zelf heb verbouwd weet ik dat alle elektra in de grond in beton ligt verankerd en dat er een wand is met betegelde gipsplaat aan de binnenzijde en houten schaaldelen aan de buitenzijde...en dat ik die hele wand moet ontmantelen om die elektra te kunnen repareren. Dat wordt een klus voor het voorjaar. Ik kan die groep wel even missen.

Er heeft zich nu genoeg narigheid voorgedaan. De bomen zijn kaal, en rijp voor verlichting en versieringen. Ik ga me richten op de warmte en kneuterige gezelligheid van het departement de Nievre.

Mijn houtkachel snort, een soepje met balletjes pruttelt en ik verheug me op seizoen 2 van “Carmen Curlers” een waar gebeurd verhaal, jaren ‘70 van de Deense uitvinder Arne (Axel) Bybjerg.

Nb: Het kwaadaardige weefsel is volledig verwijderd, is mij ter ore gekomen.

20251121_085144

1. Aletta de Nes:
    30 november 2025
    Nou zeg, inderdaad niet veel vrolijkheid dame!! Fijn dat al het kwaadaardige weefsel weg is, 🙏
    De rest is bagger…. Die maar veel kaarsjes en lichtjes aan de komende tijd.
    🎄🧑‍🎄🌟❄️☃️
  2. Marijke van der vijver:
    30 november 2025
    Gelukkig Ann van de nare plek ! En never a dull moment ! Ga je een gezellige kerst tegemoet ?
  3. Andries Grabowsky:
    Goed geschreven Anne.
  4. Ilse:
    30 november 2025
    Lekker herfstig allemaal. Gelukkig verlost van het slechte weefsel.
    Xx
  5. Gerard:
    30 november 2025
    Ben het met Andries eens. Je schrijft heel goed en leuk, heel beeldend. Wat een mooi maar complex land is het…
  6. Marjan:
    1 december 2025
    Tijd voor vakantie en afstand lieverd :)
  7. Helen Blom:
    1 december 2025
    ❤️❤️ hier weer lekker de zomer tegemoet ☀️☀️ gaan we je weer zien ?
  8. Paul:
    1 december 2025
    Hoi annemarie,gezondheid is toch het belangrijkste.als dat weer op orde is komt de rest vanzelf want dan heb je er weer energie voor.
    Sterkte met alles.en de groeten vanuit de trein richting Berlijn.
    Paul.
  9. Tineke:
    1 december 2025
    Tsja, soms zit het allemaal tegelijk even tegen. Maar het goede nieuws is dat er geen narigheid gevonden is op je voorhoofd! Een knapperend houtvuurtje, een lekker soepje en een goeie film zijn het beste medicijn. Komt allemaal heus wel weer goed.
  10. Andries Grabowsky:
    1 december 2025
    Ik heb genoten van het lezen van je reis avonturen. Inderdaad is rijkdom het vermogen hebben om je talenten te ontwikkelen. Daarom stond er boven de poort in Delphi "Γνῶθι σεαυτόν" Ken U zelve.